Уреа копчиња

Уреа копчиња се копчиња од бакелит. Тие се органски и многу издржливи. Материјалот добро ги прима физичките влијанија. Отпорни се на топлина и поради тоа копчињата не горат и не се деформираат.
Бакелитот е многу скап и се обработува тешко. Копчињата поради тоа се многу скапи,а тоа определува и побарувањето.
Вообичаено суровината е во палетата од светложолто до црно и производите потоа не можат да се обојуваат. За дополнителна декорација може да се користи гравирање со ласер или ефекти, настанати преку методата на горење.
Од него се изработуваат и имитации на копчиња од рог.

Галерија